Watsu & Healing Dance

(Onderwater)

 

Wat is Watsu?

Het woord Watsu is een samenvoeging van water en shiatsu. Watsu is een ontspanningsmethodiek in lichaamswarm water (35 – 36 C), gebaseerd op de Zen-shiatsu van Masunaga en andere Oosterse technieken en werd ontwikkeld door Harold Dull in Californië (VS). Het lichaam wordt gedragen en bewogen door het water, gerekt en gemasseerd. Het geeft een diepe ontspanning, een sensatie van ruimte, vrijheid en pijndemping. Watsu is een vorm van hydrotherapie, die past in het Wellness gebeuren: het is genieten bij uitstek.

Wat is Healing Dance?

Deze vorm werd ontwikkeld door Alexander George (VS) en bevat elementen van Watsu, Trager massage, Waterdans en pure beweging. Het combineert de vrijheid, de inhoud en 3 dimensionaliteit van Waterdans met de veiligheid en nabijheid van Watsu. De benadering is gebaseerd op de helende werking van beweging en de manier waarop het lichaam op natuurlijke wijze beweegt in water. De bewegingen zijn hydrodynamisch en ruimtelijk, bestrijken meer dan twintig verschillende, golvende bewegingen, die het lichaam integreren en geblokkeerde energie vrij maken. Rustige omarmingen, ontladingen, tractie, vloeiende overgangen en massage komen samen in een doorgaande bewegingsstroom (flow). Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring in ballet, moderne dans en vrije bewegingsimprovisatie, brengt Alexander nieuwe inzichten en inspiratie in het Aquatic Bodywork: lichaamswerk in het water. In 1990 bracht hij de vreugde en opwinding van de dans voor het eerst naar het therapiebad. Healing Dance (HD) is een specialisatie geworden binnen de Watsu opleiding van het Watsu Instituut Nederland en wordt als zodanig apart gecertificeerd: Healing Dance practitioner. Alexander George introduceerde Healing Dance in Nederland in mei 2004.

Wat gebeurt er tijdens een sessie?

Met deze vorm van hydrotherapie maak je een reis in jezelf. We beginnen met ontspannen aan de kant van het bad. Dan laat ik je drijven met je neus en gezicht uit het water. Om je benen draag je floats.

Je hoeft niets te doen, het is jouw tijd. Je wordt aangemoedigd jezelf toe te staan om te ademen en los te laten. Probeer niet te drijven. Je laat jezelf in mijn armen zinken, alsof je zeewier bent. Ik houd je de hele tijd drijvend in het water.

We beginnen langzaam, strekken en bewegen, dan volgt er meer dynamiek, we eindigen in stilte aan de kant van het bad. Net als bij een massage kun je dan de tijd nemen, zolang je wilt, met je ogen open of dicht.

Wat gebeurt er tijdens een Onderwater sessie?

Onderwater ben je in Absolute Space, het bewegen is daar vrij, ruimtelijk en avontuurlijk. Je draagt een neusclip, waardoor het water niet naar binnen kan komen. Je leert een eenvoudige ademtechniek, het duiken begint voorzichtig met kleine stappen. Als je gewend bent merk je dat je lichaam een duikreflex kent, waardoor je in staat bent langer onderwater te blijven. Healing Dance Onderwater is een transformerende ervaring.